Министерството на енергетиката на България обяви, че са получени индикативни проекти за развитието на нисковъглеродната икономика в региона на Стара Загора, на стойност над 11 милиарда лева. Този значим момент настъпи след като ведомството изпрати покана към потенциални инвеститори, отразявайки стратегическата насоченост към модернизацията и устойчивостта на енергийния сектор.

Инициативата на Министерството на енергетиката е тясно свързана с необходимостта от преход в регион, където икономиката и заетостта зависят от добива на въглища и производството на електроенергия от тях. В периода от септември до 6 ноември 2023 г., над 70 инвестиционни намерения от 32 компании бяха представени в Министерството, общата стойност на които достига около 11 милиарда лева. Тези проекти включват създаването на над 10 000 нови работни места и запазването на над 11 000 съществуващи работни места, съобщиха от ведомството.

Сред инвеститорите, които изразиха интерес, са включени големи индустриални компании, насочени към инвестиции в нисковъглеродни технологии с висока добавена стойност. Впечатляващо е и намерението на големите работодатели в региона, включително държавни и частни енергийни компании, да инвестират в нисковъглеродни мощности, както и в проекти за нови ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) мощности, съчетани със системи за съхранение на енергия и производство на зелен водород.

В изявление днес, Министерството на енергетиката подчерта, че заявените намерения са индикативни и след одобрението на Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, предстои изготвянето на процедури за кандидатстване за подпомагане от Фонда за справедлив преход.

По-рано днес, работници и служители в „Мини Марица-изток“ настояха за среща с ръководството на предприятието в Раднево. Представители на синдикатите изразиха желание да обсъдят отново Териториалните планове, в които се обсъжда преходът към нисковъглеродна икономика.

През октомври, заети в тецовете и мините в региона блокираха движението по автомагистрала „Тракия“ и през прохода Хаинбоаз за две седмици, протестирайки срещу предложените проекти за трансформация на региона. Този активен протест подчертава значението на внимателното и включващо обсъждане на плановете, като се вземат предвид интересите на работниците и общността при прехода към устойчива икономика.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook