Тошиба стана непублична компания след успешното приключване на търговското предложение на стойност 14 милиарда долара от частната инвестиционна компания „Джапан индъстриъл партнърс“ (JIP). Това важно събитие бе съобщено днес от компанията и предадено от информационната агенция Ройтерс.

Консорциумът, ръководен от „Джапан индъстриъл партнърс“, успешно се сдоби с акционерен дял от „Тошиба“ в размер на 78,65%, което дава на групата повече от две трети собственост и позволява на компанията да изтласка останалите акционери. Това представлява значителна промяна за компанията, която през годините се е борила с чуждестранни инвеститори.

Производителът на електроника, с 148-годишна история, остава в японски ръце след този исторически момент. Споразумението за сделката се очаква да бъде финализирано официално през декември.

Още през март, „Тошиба“ прие оферта, оценяваща компанията на 2 трилиона йени (13,5 милиарда долара), макар че някои акционери изразиха недоволство от предложената цена. Въпреки това, компанията аргументира, че не съществува вероятност за по-висока или конкурентна оферта.

Главният изпълнителен директор на „Тошиба“, Таро Шимада, изрази благодарност към акционерите за разбирането им по отношение на позицията на компанията и заяви, че „Тошиба“ ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер.

Японският конгломерат обяви, че сложните му взаимоотношения с различни акционери, включително такива с различни мнения, са нанесли вреда на бизнес операциите му. Стабилната акционерна основа, която сега ще има, ще помогне на „Тошиба“ да преследва своята дългосрочна стратегия, фокусирана върху развитието на дигитални услуги с високи маржове. Този исторически момент за „Тошиба“ отбелязва нов начален път към по-стабилно и успешно бъдеще в японската икономика и индустрия на електрониката.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook