Турция си поставя амбициозната цел да се нареди сред десетте водещи износителки в света, заяви днес в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската агенция.

Турският износ е нараснал с 12,9 процента на годишна база през 2022 г. като е достигнал рекордните за цялата история 254,2 млрд. долара годишно.

„Броят на страните и регионите, в които Турция изнася днес продукцията си на основата на разплащания в национална валута, достигна до 197“, каза Ердоган на събитие в Истанбул.

„В течение на последните 20 години ние продължаваме активните стъпки за развитието на страната. Износът на Турция днес е на такова голямо ниво, на което ръстът му не може да бъде спрян от неопределеността и пречки, подобни на войната между Русия и Украйна, както и от кризите в сферите на енергетиката и основни суровините“, каза турският лидер.

Той обърна особено внимание и на големите постиженията на турските сериали и филми.

„Днес Турция се намира на второ място в света след САЩ по обем на износа на сериали. Към края на 2023 г. планираме износът на филми и сериали от Турция да достигне до 1,5 млрд. долара с обхват на аудиторията от 1,5 млрд. зрители“, отбеляза турският лидер Реджеп Тайип Ердоган.

Той заяви, че основна цел на Турция е износът на медицински услуги през 2023 г. да достигне до 5 млрд. долара, както и да се увеличи експортът в областта на информационните технологии и киберсигурността.
Грабни сега италиански рийд дифузер от SELYNTA и ароматизирай дома си с чист и свеж мирис от природата.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook