На хоризонта се издига нова ера в индийския транспорт, ако плановете на гигантите „ИнтерГлоуб ентърпрайсис“ и „Арчър авиейшън“ се осъществят. Двете компании обявиха амбициозен проект за пускане на електрически летящи таксита в Индия през 2026 г., обещавайки цени, които ще конкурират с тези на обикновените таксиметрови автомобили.

„Арчър авиейшън“ работи по електрически летателни превозни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), считани за следващата голяма стъпка в градския въздушен транспорт. Проектът им се радва на подкрепата на „Боинг,“ „Юнайтед еърлайнс“ и „Стелантис.“
Индийският партньор „ИнтерГлоуб ентърпрайсис“ притежава авиокомпанията „ИндиГоу,“ което подчертава сериозните амбиции на двете компании за промяна в транспортната индустрия.
Под името „Миднайт,“ електрическото такси предлага място за пилот и четирима пътници. Според плановете, то ще има обхват от около 100 мили след едно зареждане на батерията си.

Първоначално услугата ще стартира с 200 летящи таксита в трите главни града на Индия – Делхи, Мумбай и Бенгалуру. Тези градове се избират неслучайно, тъй като представляват пълзотворна почва за новаторския проект.

Проектът обещава революция в градския транспорт, като ще намали времето за преминаване на големи разстояния от часове до минути. Например, предвижда се разстоянието в Делхи, което обикновено се преодолява за 60-90 минути със земни таксита, да бъде сведено до само 7 минути във въздушните таксита.

Този амбициозен проект обаче ще трябва да се изправи пред регулаторните институции, преди да стане реалност. Със своето предизвикателство към тежкото движение и замърсяването в градовете, електрическите летящи таксита може да се окажат ключов фактор за бъдещето на градския транспорт в Индия.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook