При подробно проучване на финансовите резултати на мултинационалната телекомуникационна компания „Водафон“, новият главен изпълнителен директор, Маргерита дела Вале, обяви, че в следващите три години планира да съкрати 11 000 служители от различни отдели на компанията. Това решение е част от плана за оптимизиране на бизнес модела на „Водафон“.

Съкращенията ще засегнат както централата на корпорацията във Великобритания, така и подразделенията й в целия свят. Мотивацията за тези драстични мерки е неудовлетворяващият бизнес резултат на компанията. „Бизнесът ни не се развива достатъчно добре. За да постигнем своите цели, „Водафон“ трябва да се промени“, заяви Маргерита дела Вале, новият главен изпълнителен директор.

Решението за съкращенията на служители бе обявено след като „Водафон“ съобщи, че годишните приходи на групата са намалели с 1,3 на сто до 14,7 милиарда евро, което е под очакванията на анализаторите. Това намаление в приходите представлява значително предизвикателство за компанията. Въпреки това, „Водафон“ прогнозира, че размерът на приходите й през настоящата финансова година или няма да се промени, или ще „се увеличи малко“.

Съкращенията на служители са част от по-широкия стратегически план на „Водафон“ за реорганизация и модернизация на компанията, с цел постигане на по-голяма ефективност и конкурентоспособност. С решението за съкращения, „Водафон“ се надява да се адаптира към променящите се условия на пазара и да създаде по-устойчива и иновативна организация.

Предстоящите съкращения ще позволят на компанията да се фокусира върху ключовите си проекти и да изгради по-гъвкава и адаптивна структура. Въпреки че съкращенията на служители са неприятни, те са необходими за възстановяване на финансовата стабилност и здравето на „Водафон“.

Това не е първият път, когато големите телекомуникационни компании се налага да предприемат подобни стъпки. В силно конкурентната индустрия на телекомуникациите, компаниите трябва да се адаптират към бързо променящите се технологии и променливите нужди на потребителите. Въвеждането на нови технологии и услуги, като например разширената реалност, интернет на вещите и 5G, изисква нови инвестиции и специализирани умения.

Същевременно, „Водафон“ се стреми да задържи и привлече най-квалифицираните служители, които могат да помогнат на компанията да постигне своите цели в бъдеще. По време на процеса на съкращенията, „Водафон“ ще предприеме мерки за подкрепа на засегнатите служители, като предоставяне на обучение и преквалификация, както и подкрепа за търсене на нови възможности за заетост.

В заключение, съкращенията на служители в „Водафон“ са отразение на необходимостта от промяна и оптимизация в бизнес модела на компанията. Тези мерки са насочени към постигане на по-голяма ефективност и конкурентоспособност, за да се осигури устойчиво развитие в силно конкурентната индустрия на телекомуникациите.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook