Икономическите данни, предоставени от японското правителство, разкриват, че икономиката на страната се е свила с 2,9 процента на годишна база през третото тримесечие. Този спад е по-голям от първоначалните оценки, които сочеха 2,1 процента.

Анализаторите от Ройтерс бяха изненадани от по-големия отклонение от очакванията. Техните прогнози бяха за спад от 2 процента, което е по-благоприятно от реално регистрираното.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП), коригиран спрямо инфлацията, показа намаление с 0,7 процента в сравнение с предходното тримесечие. Този резултат е по-лош от първоначалното измерение на свиването от 0,5 процента. Така Япония, като третата по големина икономика в света, записва първия си отрицателен растеж след четири тримесечия.

Частното потребление, което представлява над половината от БВП, регистрира спад от 0,2 процента. Това е по-голямо намаление от очакваното 0,04 процента. Ръстът на цените на стоките за ежедневието също се отрази на настроението на домакинствата и допринесе за този спад.

Капиталовите инвестиции, които са ключов показател за вътрешното търсене, бяха преразгледани и показват намаление от 0,4 процента, вместо предишните 0,6 процента.

Кадзуо Уеда, управителят на Японската централна банка (Банк ъв Джапан), изрази различни възможности по отношение на бъдещата лихвена политика на страната. Този коментар беше приет като ясен сигнал, че Банк ъв Джапан може да промени своята парична политика. Този сценарий подтикна йената към четиримесечен връх спрямо американската валута, достигайки 141,60 йени за долар.

Ситуацията изисква внимателни стъпки от страна на японските власти и централната банка, за да стабилизират икономиката и да предприемат необходимите мерки за възстановяване.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook