Във време, когато светът се стреми към постигане на амбициозни цели в областта на възобновяемата енергия и борбата с изменението на климата, нови предизвикателства изпъкват пред глобалната енергийна общност. Международната агенция по енергията (МАЕ) в своя последен доклад предупреждава, че блокираните разходи за електропреносни мрежи в световен мащаб забавят внедряването на възобновяема енергия и излагат на риск усилията за ограничаване на изменението на климата.

Според МАЕ, капацитетът за свързване и пренос на електроенергия не съответства на бързия растеж на технологиите, свързани с чистата енергия, като слънчевата и вятърната енергия, електрическите автомобили и термопомпите. Изпълнителният директор на МАЕ, Фатих Бирол, посочва, че много проекти за възобновяеми източници на енергия чакат зелена светлина за свързване към мрежата и биха могли да генерират огромни количества електроенергия.

Сравнението, направено от г-н Бирол, е особено красноречиво: „Сякаш произвеждате много ефективна, много бърза, много красива кола, но забравяте да построите пътищата за нея.“ Това изразява несъответствието между амбициозните цели за възобновяема енергия и необходимостта от модернизация и разширение на електропреносните мрежи, за да се подкрепи този вид енергия.

По данни на МАЕ, ако разходите за електропреносните мрежи останат на сегашните си нива, възможността да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, както е целта, поставена от Парижкото споразумение от 2015 г., „ще намалее значително“. Този амбициозен цел е от съществено значение за ограничаване на изменението на климата.

За да се постигнат климатичните цели, определени от правителствата по света, ще бъде необходимо добавяне или обновяване на 80 милиона километра (50 милиона мили) електропроводи до 2040 г. Това е съвсем над 80% от съществуващата глобална мрежа.

Инвестициите в електроенергийната мрежа са в застой, но според МАЕ, те трябва да се удвоят до над 600 милиарда долара годишно към 2030 г. Бюрократичните процедури и одобренията могат да отнемат от 5 до 13 години за въздушни електропроводи с високо напрежение в страните с развити икономики. Този процес се забавя значително в редица случаи. В сравнение, Китай и Индия имат значително по-кратки срокове за изграждане на подобни инфраструктурни обекти.

Докладът на МАЕ също така посочва конкретни примери на проекти, които са били силно забавени. Единият от тях е проектът „Саут линк“ (South Link) в Германия за пренос на вятърна енергия от Северна към Южна Германия. Първоначално планиран през 2014 г., проектът беше отложен след протести срещу надземната линия и вместо това тя мина под земята.

Завършването на проекта се очаква през 2028 г., като по-рано заложената дата бе 2022 г.
Друг важен проект, който се спира, е 400-километровата връзка между Испания и Франция, която сега се очаква да бъде изградена с тригодишно закъснение – през 2028 г. Също така, далекопровода „Сънзиа“ (SunZia) в САЩ за пренос на вятърна енергия от Ню Мексико до Аризона и Калифорния се сблъсква със забавяне.

Ситуацията е ясна – електропреносните мрежи са от съществено значение за успеха на възобновяемата енергия и борбата с изменението на климата. Инвестициите и ускореното разширяване на мрежите са от съществено значение, за да се подкрепят амбициозните цели за чиста енергия. В противен случай, рискуваме да изгубим шанса си да ограничим изменението на климата и да постигнем целите, заложени от Парижкото споразумение.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook