Една от основните цели на създаването на бизнес е свързана с генерирането на богатство: за околната среда, за обществото и за собственика на бизнеса.

Генерирането на богатство е свързано с парите и тяхното правилно управление. Много предприемачи никога не задълбават в управлението на парите. Това кара бизнеса им да остане малък или да не оцелее с времето.

Ето защо реших да напиша тази статия, озаглавена „7 урока, за да бъдете успешен предприемач“:

1. Предприемачески начин на мислене
Много хора смятат, че всичко, което им трябва, за да започнат е добра идея. За съжаление не е така. Добрите идеи изобилстват навсякъде и са предназначени да умрат, ако нямате предприемачески начин на мислене.
Създаването на нов бизнес изисква упорита работа, висока толерантност към разочарованието, готовност за продължаване, когато изглежда, че всичко е загубено, внедряване, внедряване и още изпълнение. Но преди всичко, това изисква мания за постигане на мечтите ви, повече от мания за генериране на пари.
Ако търсите пари, шансовете ви за успех ще намалеят, защото в началото няма да ги имате. Ако се стремите да промените живота на хората и да направите промяна на планетата, парите ще дойдат като последица.
И така, вие имате ли предприемачески начин на мислене?

2. Жизнеспособен бизнес модел
Повечето хора, които започват бизнес, стават обсебени от марката и продукта си и това е една от най-често срещаните грешки, които виждам при предприемачите. Вашата марка и вашият продукт не струват нищо, освен ако не покажат, че са способни да генерират пари.

Първо: трябва да се уверите, че някой е готов да закупи вашия продукт / услуга. Опишете кой би бил вашият ценен клиент, обърнете се към хора, които отговарят на характеристиките и вижте дали са готови да купуват.

Второ: трябва да разработите своя бизнес модел – тоест, да знаете как да свържете всички части на вашия бизнес. Трябва да знаете как ще привлечете потенциални клиенти, как ще ги превърнете в клиенти, как ще произвеждате и доставяте своя продукт или услуга, как ще таксувате и как ще плащате. Когато го сглобите, ще разберете, че вашият модел изисква пари, за да функционира. Това са вашите разходи и пари.

Трето: трябва да направите своите финансови отчети или сметки, че вашият бизнес е печеливш и мащабируем. Печалбата намирате, когато изчислявате продажбите си минус разходите. Можете да откриете мащабируемост, когато потвърдите, че има много хора, които отговарят на характеристиките на вашия ценен клиент, че можете да им обслужвате чрез вашия бизнес модел и че имате достатъчно пари, за да го стартирате и поддържате.

Ако отговаряте на тези три точки, можем да кажем, че вашият бизнес е жизнеспособен. Ако осъзнаете, че не е, можете да коригирате вашия бизнес модел, стига да потвърдите, че някой е готов да купи това, което предлагате.

3. Абсолютна строгост
Една от грешките, които хората допускат, когато започват своя бизнес е, че купуват и прекаляват. Те търсят най-добрия компютър, най-добрите офиси, най-добрата кола или използват парите си в неща, които не са пряко свързани с генериране на продажби.

Принцип, който използва Карлос Слим, който горещо препоръчвам, се нарича Абсолютна строгост. Когато купувате нещо се уверете, че то е пряко свързано с генерирането на продажби.

Ако имате нужда от компютър, запитайте се кой компютър отговаря на основните ви нужди, а не кой отговаря на вашето его. И се запитайте, ако си купя по-скъп компютър, това ще увеличи ли продажбите ми?

4. Паричен поток
Паричният поток е бензинът, който движи бизнеса. Много бизнеси, които са високо печеливши, т.е. генерират печалба умират, защото предприемачът или собственикът на бизнеса не са знаели как да управляват паричния си поток.
Има три лоста, които препоръчвам, за да управлявате добре паричния си поток:

Първото: таксувайте преди и плащайте по-късно. По този начин можете да финансирате бизнеса си с парите на клиентите си, вместо да станете тяхна банка.

Второто: дръжте ниски запаси. Едно от местата, където парите ви засядат е в запасите, ако имате твърде много от тях. Опитайте се да не се поддавате на изкушението да купите твърде голям обем само поради отстъпка.

Третото: резерв за защита. Опитайте се да имате достатъчно резервни пари, за да може да платите постоянните си разходи за период от един до два месеца.

5. Реинвестирайте печалбите си
Едно от изкушенията на предприемача е да похарчи приходите си веднага щом пристигнат. Моето предложение е да ги реинвестирате в същия бизнес. Можете да ги използвате, за да привлечете повече клиенти с маркетинг и продажби или да рационализирате работата си и да намалите разходите си.

До кога трябва да реинвестирате приходите си? Докато не достигнете добра критична маса и бизнесът може да работи дори и без вас.

6. Планирайте прехода си от наемен работник към истински предприемач
Един от въпросите, които най-често ми задават, е: кога е подходящият момент да напусна работата си и да се посветя изцяло на бизнеса си?
Отговорът е, когато вашият бизнес е в състояние да генерира достатъчно пари (последователно и постоянно), за да замести заплатата, която генерира вашата работа.
Важно е да планирате прехода с ясни цели и задачи. По такъв начин, че да кажете: след шест месеца бизнесът трябва да ми остави тази сума пари. Когато достигна тази сума пари, ще напусна работата си. По този начин ще знаете къде да се фокусирате и кога ще настъпи преходът.
И знам, че много предприемачи са камикадзета и са готови да напуснат точно сега.

Можете ли да го направите и да го постигнете успешно? Разбира се. Ако обаче искате да избегнете или намалите въздействието на предприемаческата травма и емоционални кризи, препоръчвам да планирате прехода си.

7. Непрекъснато обучение
Тази част е от съществено значение за всеки предприемач. Трябва да сте готови непрекъснато да се учите, ако искате да успеете. Ако не обичате да учите, може би предприемачеството не е за вас, защото за кратко време ще остареете и бизнесът в крайна сметка ще се провали.

Бизнес парите са отражение на начина, по който боравите с парите си. Ако се научите да го правите ще разберете, че вашият бизнес генерира устойчиви резултати.