За да нахраним нарастващото световно население, се смята, че ще трябва да увеличим производството на храни с 68% до 2050 г. И това не е единственото предизвикателство: населението от средната класа нараства, което обикновено води до по-високо търсене на месо в сравнение със зърнени храни, варива и пшеница. Задоволяването на това търсене на храна е огромно предизвикателство за нашата вече прекалено експлоатирана планета, особено като се има предвид, че хранителната система е отговорна за 26% от общите глобални емисии на парникови газове. Ето две основни бъдещи тенденции селското стопанство.

Тенденция №1: Преосмисляне на земеделските методи
Преминаването към нови земеделски методи би могло да помогне на селскостопанската индустрия да намали въздействието си върху околната среда, като същевременно увеличи производителността си. Докато предишните развития в селското стопанство до голяма степен са били задвижвани от механични подобрения, т.е. по-големи, по-ефективни машини или генетични подобрения като по-добри семена, по-ефективни торове и т.н., следващата голяма трансформация е донесена от цифровите инструменти. Например имаме:
– Автоматизация – включително използването на роботи, дронове и автономни трактори за по-ефективно земеделие.
– Прецизно земеделие – което включва прилагане на напояване, торове и пестициди с променливи норми, въз основа на нуждите на културите, вместо равномерното им прилагане в определени времена, количества и честота.
Други ключови тенденции, които трябва да наблюдавате в методите на земеделието, включват:
– По-локализирано, градско земеделие – т.е. производство на храна по-близо до хората, които се нуждаят от нея, като по този начин се намаляват транспортните мили.
– Вертикално земеделие (практиката на отглеждане във вертикални слоеве) и хидропоника (отглеждане на растения във вода, богата на хранителни вещества) – са два метода, които обикновено използват по-малко вода и почва. Най-голямата вертикална ферма в света, разположена в Нюарк, Ню Джърси, показва, че вертикалното земеделие може да се извършва в голям мащаб и с впечатляващи резултати. Създателите на AeroFarm твърдят, че вертикалната ферма е 390 пъти по-продуктивна на квадратен метър от фермата на открито.


Тенденция №2: Намиране на нови начини за създаване на храна и то главно месо

Знаете ли, че една трета от обработваната земя се използва за производство на храна за добитъка, а не за хората? Това е невероятна статистика. Ако само можехме да намерим иновативни нови начини за производство на месо, повече от тази земя би могла да бъде посветена за хората – нещо, което със сигурност ще стане по-неотложно с нарастването на световното население.
Когато става въпрос за растително месо, е ясно, че пазарът на алтернативи на месо процъфтява. Вериги като Burger King редовно предлагат бургери на растителна основа, а първичното публично предлагане на Beyond Meat се превърна в едно от най-успешните в историята, след като събра 1,5 милиарда долара и оценено на 13 милиарда долара за по-малко от три месеца. Всъщност оценките показват, че алтернативите на месото могат да представляват 10% от световната месна индустрия до 2029 г.
Производството на културното месо е все още е в начален стадий, но има признаци, че пазарът и регулаторите приемат идеята. През 2020 г. Сингапур стана първата нация, одобрила продажбата на култивирано месо.
3D печатането също може да играе роля в производството на храни. Базираната в Барселона стартираща компания NovaMeat е в челните редици на 3D принтирането на храни и вече успя да създаде първото в света 3D отпечатано парче „месо“, което очевидно имитира влакнестия характер на истинското месо.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook