Космическата компания на Ричард Брансън, Virgin Orbit Holdings, обяви фалит след неуспешното изстрелване на ракета през януари. Компанията, базирана в Лонг Бийч, Калифорния, подаде заявление за защита от кредитори по член 11 в районния съд в щата Делауеър и поиска разпродажба на активите си.

В иска до съда „Върджин орбит“ посочва, че разполага с активи и пасиви, възлизащи на между 100 и 500 милиона долара. Миналата седмица компанията обяви, че ще съкрати 85% от служителите си, което е равно на 750 човека. Това е трагичен край за компанията, която имаше за цел да промени космическата индустрия и да я направи по-достъпна и ефективна.

През януари тази година Virgin Orbit опита да изстреля ракета с носещата се самолет космическа система LauncherOne. Но след като ракетата беше откачена от самолета, тя не успя да се стартира и се разби в океана. Това беше голямо разочарование за компанията и беше един от факторите, довели до фалита й.

Компанията е основана през 2017 година и имаше за цел да предостави услуги за изстрелване на сателити в орбита по-бързо и по-евтино от традиционните космически компании. Въпреки че имаше много потенциал и инвестиции, компанията не успя да постигне своята мисия и да набере необходимото финансиране за продължаване на дейността си.

Фалитът на Virgin Orbit е трагична новина за космическата индустрия, която в момента е във вълнуващ период на развитие. Надяваме се, че този неуспех няма да забави развитието на индустрията и ще даде възможност на други компании да продължат да работят за постигане на космически цели и промени в света.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook