Днес в град Русе бе открита малка фабрика за сглобяване на батерии за съхранение на енергия. Фабриката е част от компанията „Солар МД“, която е лидер на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка.

Както съобщи съсобственикът на фирмата Калоян Димов, основната фабрика на компанията се намира в Южна Африка и е от 2014 година. Компанията има клиенти в България, Румъния, Турция и в Близкия Изток. С цел оптимизиране на доставките до клиентите, бе решено да се отвори тази по-малка фабрика в Русе, където ще бъде само крайното сглобяване на батериите, които се произвеждат в Китай.

Първоначално ще бъдат наети 15 служители, а компанията планира да започне с около 60 мегаватчаса на година, което означава да сглобява по 20 батерии на ден. В дългосрочен план обаче плановете са за разширяване на производството.

Калоян Димов подчерта, че е важно да се съхранява енергията, тъй като слънчевата светлина може за минута да подсигури енергията за цялата планета за година. Освен с производство на продукти, „Солар МД“ се занимава и с системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.

Компанията вече е получавала два пъти приз за най-добра соларна компания в Кейптаун, Южна Африка и има опит и знания в производството на батерии за съхранение на енергия. Това я прави важен играч на пазара и допринася за развитието на индустрията в България.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook