Африканските милиардери станаха по-богати от всякога, въпреки глобалната пандемия от Covid-19. Общото състояние на 18-те най-богати хора на континента се оценяват на 84,9 милиарда долара, което е с 15% повече от преди 12 месеца.

Покачващите се цени на акциите от Нигерия до Зимбабве помогнаха за увеличаване на богатството на тези магнати, тъй като търсенето на различни продукти варира от цимент до луксозни артикули , се увеличи значително.

Средният капитал на милиардер се оценява на 4,7 милиарда долара днес, спрямо 3,4 милиарда долара през 2014 г.

За единадесета поредна година Алик Данготе от Нигерия е най-богатия човек в Африка със състояние от 13,9 милиарда долара спрямо 12,1 милиарда долара миналата година. Според анализатори значителното увеличение на жилищното строителство в Нигерия и увеличаването на държавните разходи за инфраструктура са допринесли за ръста на търсенето на продукти от „Данготе цимент“ през 2021 г.

Магнатът на луксозните стоки Йохан Рупърт от Южна Африка се изкачи на второ място от миналогодишното четвърто. Повече от 60% покачване на цените на акциите на неговата Compagnie Financiere Richemont, производител на часовници Cartier и Montblanc, повиши състоянието му от миналогодишните 7,2 милиарда долара на 11 милиарда долара.

Южноафриканецът Ники Опенхаймер, който управляваше компанията за добив на диаманти DeBeers, преди да я продаде на Anglo American преди десет години, се нареди на трето място с около 8,7 милиарда долара.

1. Алико Данготе – производство на цимент, 13,9 милиарда долара;
2. Йохан Рупърт и семейството му- мода и търговия на дребно, 11 милиарда долара;
3. Ники Опенхаймер и семейството – метали и минно дело, 8,7 милиарда долара;
4. Насеф Савирис – строителство и инженеринг, 8,6 милиарда долара;
5. Абдул Самад Рабиу – цимент, рафинирането на захар и недвижимите имоти, 7 милиарда долара;
6. Майк Аденуга – телекомуникации и петрол, 6,7 милиарда долара;
7. Исад Ребраб и семейството – храни и напитки, 5,1 милиарда долара;
8. Нагиб Савирис – телекомуникации, 3,4 милиарда долара;
9. Патрис Моцепе – метали и минно дело, 3,1 милиарда долара;
10. Кус Бекер – медии и развлечения, 2,7 милиарда долара.

Нито един от милиардери в Африка не е нов. Те живеят в седем различни страни. Южна Африка и Египет имат по пет, трима в Нигерия и двама в Мароко. Всички те са мъже. Последната жена беше Изабел дос Сантос от Ангола, но тя отпадна от класацията през януари 2021 г.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook