Панасоник ще започне да произвежда нова литиево-йонна батерия за Тесла от 2023 г., Компанията планира да инвестира около 700 милиона долара в производствени мощности в Япония. Новата батерия може да помогне на електрическите превозни средства да станат по-привлекателни за шофьорите, разширявайки обхвата с около 20%., съобщи Nikkei.

„Проучваме няколко варианта за масово производство, включително тестова производствена линия, която да изградим тази година. В момента обаче нямаме какво да обявим повече“, казаха за Reuters.

Панасоник представи батерията във формат 4680 (46 милиметра ширина и 80 милиметра височина) през октомври. Устройството е около пет пъти по-голямо от батериите, които в момента доставя на Tesla, и също така се очаква да помогне на американския производител на електрически превозни средства да намали производствените разходи.

Панасоник ще произвежда 4680 батерии във фабрика в префектура Вакаяма в западна Япония, произвеждайки приблизително 10 гигаватчаса годишно, което количество е достатъчно за около 150 000 превозни средства, съобщи Nikkei.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook