Кой уби Моцарт? Кой измисли брака по любов? Обичаше ли наистина Констанца своя съпруг и каква е ролята на масоните в живота му?
Хитовата пиеса „Веберови“ от Феликс Митерер оживява в концерт-спектакъл на Софийската филхармония на 7 август в Парк-театър „Борисова градина“.

Историята, която завладя сцените на Западна Европа, ни среща с Констанца Моцарт, родена Вебер, нейните сестри и майка им, които преосмислят живота на току-що починалия Моцарт.

Режисьорът Борислав Петранов, който е и преводач на текста, поверява ролите на актьорите от Сатиричния тетър Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Ключова роля в спектакъла има и сопраното Пламена Гиргинова. Цанислав Петков ще поведе оркестъра в изпълнението на откъси от най-знаковите Моцартови творби, сред които „Малка нощна музика“, Симфония №29, „Дон Жуан“, „Отвличане от сарая“, „Вълшебната флейта“ и др . Сценографията и костюмите са на Ханна Шварц.

Писател и актьор, Феликс Митерер е сред най-уважаваните автори в Австрия. Той има десетки текстове за телевизионни и филмови продукции. Носител на Австрийската награда за литература и на десетки награди за своите пиеси. „Веберови“ оживява за първи път на българска сцена в специалната адаптация за Националния оркестър.

Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София, където завършва Немската езикова гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, Пламена решава, че музиката е нейното призвание и завършва класическо пеене в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова. Като стипендиант на фондация “Борис Христов” тя се обучава оперното студио Санта Чечилия в Рим при Рената Скотто.

Продължава развитието си в майсторските класове на Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Енедина Лорис, Ева Линдквист, Силвана Дусман и др. Тя е стипендиант на фондацията на Йордан Камджалов.

Пламена печели няколко престижно награди, сред които Първа награда от Националния конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова“ и Първа награда от Международния конкурс за песенно дуо глас-пиано “Густав Малер”.

Пламена Гиргинова се превъплъщава неколкократно в ролята на Царицата на нощта от “Вълшебната флейта” на сцената на Варненска и Русенска опера, както и в ролята на куклата Олимпия от “Хофманови разкази” на Жак Офенбах. Участва в постановки на сценичната кантата “Кармина Бурана” от Карл Орф в рамките на фестивала Opera Open в Пловдив. Сред последните ѝ значими изяви е дебютът в ролята на Заиде от едноименната опера на Моцарт (премиера на самото произведение за България), както и участие в Моцартовата Голяма меса в до минор в Зала България неотдавна.

През 2016 пътува активно из Европа с импровизационната опера “Опервил” на носителя на “Икар” Иво Димчев. През 2017 участва в спектаклите на “Парсифал” от Рихард Вагнер в Софийска опера.

Силно запален привърженик е на бароковото изкуство и е постоянен участник в майсторските класове на Йосиф Герджиков, както и на камерните концерти, посветени на бароковата музика, провеждащи се в Музикален център “Борис Христов”. Има много записи за БНТ и БНР, както и дискове с духовна музика на Учителя Петър Дънов.

Цанислав Петков е роден в гр. Русе. С профил пиано завършва  НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. Участва активно в продукциите и концертите на училището и се отличава с високите си постижения на национални и международни конкурси. Участва също и в майсторски класове на проф. Паоло Поличи /Италия/, проф. Тамара Подубная /Русия/, проф. Марина Капацинская /България/, проф. Панчо Владигеров /Германия/ и други.
През 2009 г. е приет в НМА „проф. Панчо Владигеров”, а през 2010 г. профилира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Още като студент с премиерата на мюзикъла „Достатъчно” прави своя дебют на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски”. През сезон 2013/2014 е стажант-диригент на Симфониета – гр. Видин. От 2015г.  е художествен ръководител и главен диригент на Камерен Оркестър – гр. Хасково, а от 2017г. – диригент и в Държавна Опера Бургас.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook