Четири изключителни обекта в Стара Загора впечатляват с модерния си дизайн и функционалност, достатъчни, за да бъдат номинирани в престижния конкурс „Сграда на годината“. Този факт бе обявен на официалната страница на състезанието, където градът изпъква в няколко различни категории.

В категорията „Социална инфраструктура – образование“ два новоизградени обекта ще се изправят пред конкуренцията за отличието. Първият от тях е новата детска градина № 9 „Липа“, намираща се в централната част на града и открита в началото на настоящата учебна година. Проектът бе реализиран със значителната подкрепа на Министерството на образованието и науката, като общата инвестиция в него достига 2,2 милиона лева, от които 2 милиона са осигурени от МОН. Сградата се простира на над 700 квадратни метра, предоставяйки модерни и комфортни условия за децата.

Вторият обект в същата категория е общежитието на Професионалната гимназия по компютърни науки „Проф. Минко Балкански“, което беше успешно завършено преди няколко дни. Сградата, разположена в двора на учебното заведение, предлага съвременни условия за настаняване на ученици. Състои се от пет етажа, включително сутерен, със съвременни жилищни помещения и обособени стаи за хора в неравностойно положение. Оборудвана е със столова и игрища, предоставяйки пълноценна грижа за студентите.

Още една забележителна реализация в Стара Загора е проектът за обновяване на улица „Свети Княз Борис“. Този обект е номиниран в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Проектът, изпълнен този календарен година, охваща участъка от бул. ”Руски” до бул. ”Св. Патриарх Евтимий”. Проектът предоставя нова организация на движението в района на централния пазар на града, създавайки двупосочно движение и обновена пътна маркировка, а също така и нови лед осветителни тела.

Най-новият завод за производство на гъвкави опаковки в индустриалната зона „Загоре“ е четвъртият обект, който се надява на отличие в категория „Производствени и логистични сгради“. Сградата, с площ от 6,5 дка и инвестиция от близо 20 милиона лева, предлага модерна инфраструктура за съхранение и производство на опаковки, с височина от 7 метра и изцяло стоманено-бетонна конструкция.

Конкурсът „Сграда на годината“, създаден през 2002 г., е най-популярното ежегодно събитие в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Състезанието не само отличава най-добрите съвременни сградни проекти, но и подчертава връзката между тях и развитието на градовете. Церемонията по връчване на наградите се очаква на 14 декември в София, като крайният срок за гласуване е до 13 декември.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook