Първите бижута започват да се появяват преди около 5000 години в Египет и Китай. Пръстените, обеците, колиетата все още са много популярни и често стават причини за завист и престъпления. Ето седемте най-скъпите бижута в света:

Диамант Надеждата. Най-скъпият камък днес се счита за най-чистия син диамант . Наличието на следи от бор придава на скъпоценния камък неговия емблематичен син оттенък. Учените смятат, че се е образувал преди около милиард години в Индия и се е появил на Земята в началото на 17 век. Първите данни за 115-каратовия диамант са открити през 1666 г., когато французинът Жан-Батист Таверние го купува. Днес камъкът е изложен в Природонаучния музей във Вашингтон и е оценен на 250 милиона долара.

Колие „Цъфтящо наследство“. Създадено е от бижутера Уолъс Чан от Хонконг. То е 104 карата, а диамантът е добит в Африка. Цената на огърлицата се оценява на 200 милиона долара.

Брошка „Паун“. Най-скъпата брошка в света от Graff Diamonds беше представена на света през 2013 г. по време на Европейския панаир на изящните изкуства. В централната част е изящен тъмносин диамант, заобиколен от няколко многоцветни камъка (безцветни бели, розови, оранжеви и жълти диаманти). Цената на брошката е 100 милиона долара.

Диамант „Розова звезда“ с пръстен. Розов диамант 132 карата. Добит е в Африка. След рязане и полиране той тежи 59,6 карата и струва 72 милиона долара.

Колие „Несравнимо“. Бижутерите от Mouawad са работили по създаването на несравнимо колие в продължение на четири години. В центъра на композицията е тъмно жълт диамант с тегло 407 карата, както и 90 бели диаманта с общо тегло 230 карата. Цената на колието е 55 милиона долара.

Синият лунен диамант на Жозефина. 12-каратовият диамант е закупен от милиардера от Хонконг Джоузеф Лау през 2015 г. Цената на камъка е 48,4 милиона долара, а диамантът дължи името си на дъщерята на Лау Джоузефин.

Розовият диамант „Graff Pink“ е рядък камък. Сега той е обработен в овална форма и поставен в платинен пръстен под формата на щит. Той е заобиколен от два прозрачни диаманта. Настоящият собственик на диаманта, британецът Лорънс Граф, го купи от бижутера Хари Уинстън през 2010 г. Цената на камъка е 46,2 милиона долара.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook