Днес, на 13 февруари, отново се отдава почит на радиото като важен медиен канал, който през годините е променял начина ни на комуникация и информираност. С мотото „Радиото: век, информиращ, забавляващ и образователен“, светът отново си спомня за ролята и влиянието на този невероятен източник на информация и развлечение.

Историята на Световния ден на радиото е свързана с предложение от Испанската радиоакадемия и последващото одобрение от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). През 2012 година започва да се отбелязва този важен ден, като моментът е посветен на признание и осъзнаване на значението на радиото като средство за комуникация и връзка между хората.

Датата е избрана именно заради специалната връзка с историята на Организацията на обединените нации, когато през 1946 година за първи път бива излъчено радио на територията на ООН. Резолюцията на ЮНЕСКО, одобрена от Общото събрание на ООН през декември 2012 година, поставя основите за почитането на този ден.

Целта на Световния ден на радиото е да се повиши осведомеността на световната общност за значението на радиото като медиум, който е достъпен за най-широката аудитория. Радиото прониква в домовете на хората, в колите, на работното място и дори в природата, като предлага вълнуващо съчетание от новини, музика и образователни програми.
Важно е да се спомене и ролята на радиото в България, където той е отбелязван като Ден на радиото от 1945 година, а по-късно, от 1968 година, като Ден на радиото и телевизията. Във времена на промяна и технологичен напредък, радиото запазва своето значение и привлича публика с разнообразни предавания и програми.

Със своята история и влияние, радиото продължава да бъде неизменна част от ежедневието на хората по целия свят. Неговата способност да свързва и вдъхновява прави Световният ден на радиото повод за отбелязване и оценка на този важен медиен канал.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook