Преди 45 години, през 1979 г., България внимателно настройва своите часовници за първия път, въвеждайки лятното часово време. Този етап в историята на страната бележи началото на годишната рутина, при която часовете се преместват с 1 час напред през последната неделя на март и с 1 час назад през последната неделя на октомври.

Министерският съвет приема Постановление 6 на 26 януари 1979 г., урегулиращо въвеждането на лятното часово време от 1 април до 30 септември всяка година. Това постановление обаче не остава непроменено. На 13 март 1997 г., с постановление 94, се отменя предишното и се въвежда нов ред – лятното часово време започва в 3:00 ч. през последната неделя на март, а завръщането към стандартното време е в 4:00 ч. през последната неделя на октомври.

Последните години са свидетели на дебати и различни становища по въпроса за лятното часово време в България. При проведено проучване, около 80% от участниците са изразили желание за премахването на зимното часово време. Този процент показва ясно желанието на голяма част от населението за постоянно прилагане на лятното часово време.

Анализаторите също подчертават възрастовите различия във възприятието на промените. Хората над 50 години в Европа изглежда са по-склонни да се противопоставят на смяната на часовника, докато младите под 24 години са или поддръжници на лятното часово време, или не изпитват голяма загриженост.
Някои от твърденията са, че младите хора, които владеят смартфони, автоматично коригират времето, което намалява евентуалните неудобства. Но има и критици, които предполагат, че това може да бъде свързано с малък опит в ранното сутрешно ставане.

Въпреки дискусиите, удължаването на светлата част от денонощието има своите предимства. Канадски изследователи откриват, че по-голямата експозиция на слънчева светлина намалява риска от депресия. Това може да бъде важна стъпка в подобряването на общественото здраве и настроението на нацията.

Въпреки ползите, има и рискове, свързани със загубата на един час сън. Изследвания показват, че сърдечните пристъпи се увеличават през следващите две седмици след смяната на часовниците напред.

Понеделникът сутрин е времето на най-голяма опасност, особено за тези със здравословни проблеми.
В световен контекст, различните страни и континенти се справят по различен начин с промените на времето. Докато някои от страните отказват практиката, други продължават да я поддържат. САЩ, например, с изключение на Хаваите и Аризона, прилагат лятното часово време. В същото време, Мексико и Долна Калифорния решават по свой начин, а Азия и Африка се различават в практиката си.

Според последните данни, почти всички държави в Южна Америка, с изключение на Чили и Парагвай, не практикуват смяната на времето.

И така, въпросът за лятното часово време остава актуален и обект на разисквания, докато България отброява 45 години от въвеждането си в този световен стандарт.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook