Учени успешно реконструираха пръстов отпечатък само по звука от плъзгане на пръста върху сензорния екран на мобилен телефон, показаха предстоящи изследвания. Тази новаторска методология, разработена от група научни изследователи от САЩ и Китай, представлява потенциална заплаха за сигурността на биометричната автентикация, използвана в мобилните устройства.

Според предстоящия доклад, който ще бъде представен на NDSS Symposium 2024 („Сигурност на мрежите и разпределените системи“), провеждаща се в Сан Диего, Калифорния, от 26 февруари до 1 март, учените успяват да използват новата технология PrintListener за проникване в системата за биометрична автентикация. Този метод анализира звука, генериран при плъзгане на пръста върху екрана на мобилното устройство, за да възстанови пръстовия отпечатък.

Използването на тази нова технология създава възможност за лесно проникване в системите за сигурност на мобилните устройства, които използват биометрична автентикация чрез пръстов отпечатък. В сравнение със съществуващите методи като MasterPrint, които използват анализ на данни от изкуствен интелект, PrintListener демонстрира по-високи нива на успешно възпроизвеждане на пръстови отпечатъци.

Тази нова заплаха подчертава необходимостта от по-надеждни мерки за сигурност и разработването на по-сложни системи за биометрична идентификация. С нарастващата зависимост от мобилните устройства за осъществяване на финансови и лични транзакции, защитата на личните данни става все по-важна и налага се разработването на съответни технологии за сигурност.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook