Близо половината от възрастните американци са загрижени за парите, които имат в банките и други финансови институции, показва проучване на Галъп. Констатациите са подобни на тези през 2008 г. по време на световната финансова криза.

През септември 2008 г., след скандалния фалит на Lehman Brothers, 45% от възрастните американци казваха, че са много или умерено притеснени за безопасността на парите си в банките. Според проучването на Галъп от този месец, 48% от възрастните в САЩ са загрижени за своите пари в банките и други финансови институции.

Най-голямата тревога за безопасността на парите в банките е сред републиканците, независимите хора, възрастните със средни и по-ниски доходи и тези, които нямат висше образование. Повечето републиканци (55%) и независими (51%) казват, че са поне „умерено“ притеснени за парите си в банката, но само 36% от демократите казват така.

Проучването на Галъп показва също, че приблизително половината от американците с годишен доход на домакинство под 100 000 долара са притеснени, в сравнение с 40% от тези с по-високи доходи.

Въпреки поредицата банкови фалити в САЩ, американски служители настояват, че индустрията като цяло остава силна и стабилна. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че банковата система на САЩ е стабилна и устойчива.

Шейла Бейр, която ръководеше FDIC по време на Голямата рецесия, изрази увереност, че банковата система на САЩ е много по-устойчива днес, след като бяха въведени множество нови регулации и закони за финансовия сектор след кризата. Бейр заяви, че много от банките днес имат много по-висок капиталов буфер, който може да ги защити в случай на икономически спад, какъвто беше този през 2008 година.

Въпреки това, не трябва да се пренебрегва фактът, че никой не може да предвиди точно какво ще се случи в бъдеще. Може да се появят нови рискове или проблеми, които да засегнат финансовата система. Затова е важно регулаторите да бъдат нащрек и да наблюдават внимателно финансовия сектор, за да могат да реагират бързо и да предприемат необходимите мерки, когато е необходимо.

Като цяло, макар икономическите спадове да са неизбежни части от икономическия цикъл, е важно да има добре регулирана и устойчива банкова система, която да може да се справя с тези предизвикателства.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook