Държавният дълг на САЩ прехвърли прага от 30 трлн. долара за първи път в историята, сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от Си Ен Би Си.

Правителството ускори тегленето на кредити, за да смекчи икономическите последици от пандемията Covid-19. От края на 2019 година насам дългът нараства с приблизително 7 трилиона долара. Този рекорд идва в деликатен момент, тъй като се очаква разходите по заеми да се повишат.

Федералният резерв ще започне борба с инфлацията след много години на ниски лихвени проценти. Очаква се постепенно покачване.

„Това не означава краткосрочна криза, но означава, че ще бъдем по-бедни в дългосрочен план“, коментира Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management.

Федералното правителство сега дължи почти 8 трлн. долара на чуждестранни и международни инвеститори, водени от Япония и Китай. В крайна сметка тези дългове ще трябва да бъдат върнати с лихва.

„Това означава, че американските данъкоплатци ще плащат за пенсионирането на хората в Китай и Япония, които са наши кредитори“, обяснява Кели.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook