Инфлацията е сериозен проблем, който засяга всички граждани в Европа и по света. Възникването на проблеми по веригите за доставки по време на пандемията и последвалата руска инвазия в Украйна допълнително влошиха ситуацията. В резултат на това през последната година светът се сблъска с невиждана от десетилетия инфлация.

За да се справят с този проблем, правителствата в Европа предприемат редица мерки за облекчаване на инфлационния натиск. Европейската комисия удължи тавана на цената на газа в търговските хъбове на ЕС и след май, след като през декември страните членки се разбраха за механизма на налагането му. Германия планира да похарчи 14,5 милиарда евро до май, за да финансира наложения таван на цената на електричеството, което е част от пакета за подпомагане на домакинствата, приет от Берлин миналата година.

Гърция вдига минималната заплата от 1 април за трети път в рамките на малко повече от година, а Ирландия обяви през февруари пакет от помощи за домакинствата и удължи временното намаляване на ДДС на сектора на хотелиерството и ресторантьорството за целия летен сезон. Испания вдигна от януари минималната заплата с 8 процента, а Италия през март одобри мерки на стойност 5 милиарда евро за подпомагане на енергийните сметки на домакинствата и компаниите. Рим заложи 21 милиарда евро за намаляване на въздействието на високите цени на енергията в бюджета за 2023 г.

Португалия обяви през март пакет за подпомагане на семействата с ниски доходи, включващ премахването на ДДС върху някои храни от първа необходимост, а Турция през декември повиши минималната работна заплата за 2023 г. с 55 на сто спрямо нивата от юли. Повишението е част от плана на правителството да намали бедността и да насърчи икономическия растеж.

Също така, мнозина експерти смятат, че за да облекчат инфлационния натиск, правителствата трябва да обърнат внимание на структурните проблеми в икономиката и да предприемат дългосрочни мерки. Например, да подобрят инфраструктурата за доставки, да насърчават иновации и конкуренция, да инвестират в образование и обучение на работната сила и да подпомагат малките и средните предприятия.

Като цяло, инфлационният натиск е сериозен проблем за много държави в Европа и по света. Правителствата трябва да предприемат мерки, за да помогнат на своите граждани и компании да преодолеят тези предизвикателства и да насърчат устойчивия икономически растеж.

Продължавайки с обхвата на социалните мерки по света, можем да разгледаме и северната и южната части на Америка.

През февруари Бразилия обяви, че ще повиши минималната заплата от май месец до 1320 реала (261 долара). Това ще предостави по-голяма финансова стабилност на милиони бразилци, особено на тези с ниски доходи. През декември 2022 г. бразилският парламент одобри конституционна поправка, която повишава тавана на социалните разходи, за да се подпомогнат бедните семейства.

Колумбия е друга страна, която вдигна минималната заплата с 16 процента от началото на 2023 г. Това ще помогне на работниците с ниски доходи да се справят по-лесно с финансовите си нужди.

Мексико също увеличи минималната заплата с 20 процента от януари 2023 г. Това ще предостави по-голяма финансова стабилност на милиони мексиканци.

В САЩ, новият закон за намаляване на инфлацията включва 27 лекарства в защитен списък за хората, участващи в държавната здравноосигурителна програма (Medicare). Производителите на лекарства ще бъдат глобявани и наказвани, ако повишат цената на тези лекарства над нивото на официално регистрираната инфлация. Това ще предостави на хората достъп до лекарства, които са от жизнено важно значение за тяхното здраве и добробитие, без да бъдат изправени пред непосилни финансови бремена.

Индия повиши с 4% надбавките, коригирани спрямо инфлацията, за държавните служители. Това се случи през януари и е първото повишение на надбавките от 2018 г.

Тайланд през март прие да удължи до 20 юли намаляването на акциза върху дизела. Това решение бе взето с цел да помогне на потребителите, след като цените на горивата са наистина високи.

Филипините през декември удължиха до края на 2023 г. по-ниските вносни мита върху ориза и някои други важни хранителни продукти. Тази мярка е предназначена да се предотврати нарастването на цените на хранителните продукти.

Япония заделя над 2 трилиона йени (15,25 милиарда щ. долара) от резервните фондове в настоящия бюджет за ограничаване на ефектите на инфлацията. Големите компании договориха през март най-голямото повишение на заплатите от четвърт век насам, вслушвайки се в призива на премиера Фумио Кишида за по-високи възнаграждения.

Израел постигна в началото на март споразумение за повишаване на заплатите на служителите в обществения сектор. Сделката засяга 350 000 държавни служители, които ще получат 11 процента увеличение на възнагражденията си между 2020 г. и 2027 г., както и еднократен бонус.

Служителите в държавния сектор в Република Южна Африка постигнаха в края на март сделка за повишение на заплатите със 7,5 на сто след пет месеца протести. Споразумението предвижда ръст на възнагражденията с много повече, отколкото властите бяха заложили в бюджета за 2023 година.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook