Компанията Кока-Кола Co (KO.N) надминава очакванията на Уолстрийт за тримесечните приходи и печалба в понеделник, тъй като търсенето на газирани напитки остава устойчиво въпреки многократното повишаване на цените, предприети за борба с по-високите разходи за суровини и транспортиране.

Средните цени на продажба нарастват с 11% през първото тримесечие, като броят на продадените бутилки се увеличава с 3%.

Компанията обяви през февруари, че ще повиши цените на газираните напитки още през 2023 г. „в целия свят“, за да се бори с упорито високите разходи, но в по-умерен темп в сравнение с конкурента PepsiCo (PEP.O), който прибърза с повишаването на цените. Все пак, доминирането на световния пазар на газирани напитки заедно с PepsiCo е помогнало на Кока-Кола да повиши цените с малко или никакво съпротивление от страна на потребителите.

Производителите на потребителски стоки са повишили цените с цел да прехвърлят високите разходи за суровини и материали, причинени от проблеми във веригата за доставки, засилени от конфликта между Русия и Украйна.

Средната цена на 192 унции газирана напитка на Кока-Кола в САЩ се повишава до 9,30 долара през 2022 г. от 8,03 долара през 2021 г., според данните на NielsenIQ. През 2023 г. тя вече е 10,55 долара. Оперативната маржа на Кока-Кола през първото тримесечие е 30,7%, в сравнение с 32,5% преди година, тъй като повишаването на цените не успява напълно да компенсира въздействието от по-високите оперативни разходи, увеличаването на разходите за маркетинг, инвестиции и по-силен долар.

Първото тримесечие на годината донесе на компанията приходи от около 5% повече, като достигнаха 10,98 милиарда долара, което надмина очакванията на Refinitiv за 10,80 милиарда долара. Коригираният приход на акция се оказа 68 цента, в сравнение с очакваните 64 цента.

Според предварителните данни, акциите на Кока-Кола се повишиха с около 1% преди началото на търговията на пазарите.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook