Напрежението на световните петролни пазари се увеличава след новините от Израел, които се оказват силно влияние върху азиатския сегмент на тези пазари. Сред геополитичните нестабилности вече продължаващата война в Европа и ескалиращият конфликт в Близкия изток разтърсиха инвеститорите и търговците, като предизвикаха значителни колебания в цените на петрола и други активи.

На фона на този несигурен климат, цените на двата водещи петролни сорта поскъпнаха с над 5% в началото на седмицата, докато преди това започнаха да се стабилизират. Този сценарий не засяга само петролните цени, но и други пазари. Държавните облигации на САЩ, обикновено считани за сигурно убежище по време на финансови кризи, също регистрираха увеличение на доходността си. Важно е да се отбележи, че Токийската борса е затворена поради официален празник, което влошава някои от реакциите на пазара.

Към 08:30 часа българско време, сортът Брент, който служи като референтен за цените на петрола в Европа, се търгува на 87,40 долара за барел, което представлява повишение с 2,82 долара или 3,33%. Също така, американският лек суров петрол достигна цена от 85,76 долара за барел, увеличавайки се с 2,97 долара или 3,59%.
Анализаторите в момента се съсредоточават върху възможните усложнения, които конфликтът между Израел и Хамас може да доведе. Въпросите за продължителността на конфликта и за възможното участие на други страни в него също се поднесени. Решително значение има и реакцията на САЩ и Израел спрямо Иран, тъй като се подозира, че Иран подкрепя Хамас. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Техеран помага на движението в планирането на атаките, макар че мисията на Иран в ООН заяви, че страната не е съпричастна към събитията. Този аспект на ситуацията може да доведе до допълнителни геополитически напрежения и неблагоприятни последици за стабилността на региона и световните петролни пазари.

Друг важен фактор за следене е възможността Иран да се опита да наруши транспорта на петрол през Ормузкия проток. Този морски път играе ключова роля за глобалните доставки на петрол, през него преминават между 15% и 20% от световните доставки. В случай на конфликт или нарушение на този път, цените на петрола може да се подемат още повече и да предизвикат сериозни турбуленции на световния петролен пазар.

Геополитическите събития в Близкия изток и тяхното влияние върху петролните цени и финансовите пазари по света създават несигурност и неопределеност за инвеститорите и икономическите участници. Ситуацията продължава да се развива, и анализаторите следят внимателно събитията, търсейки нови сведения и фактори, които могат да повлияят на бъдещите тенденции на петролните пазари и световната икономика.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook