Към момента Националната агенция за приходите (НАП) е отпуснала финансиране на над 6 400 лица, които стопанисват над 15 000 обекта в най-различни икономически сектори, преобладаващата част са от ресторантьорския бизнес. Общата стойност на подкрепата, одобрена от НАП, е в размер над 75 млн. лв. до момента, пише КРОСС.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров каза на онлайн брифинг, че до края на тази или най-късно началото на следващата седмица трябва да бъдат обявени критериите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки за микро, малки и средни предприятия на територията на страната.

Основните характеристики са засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. НАП изцяло партньорски е фокусиран към резултата в програмата, с ясното съзнание, че това е извънреден ангажимент извън обичайните занимания на НАП и основното разбиране, че бизнесът в условията на пандемия е негативно засегнат.

„С цената на извънредни усилия екипът на НАП е постигнал този резултат до момента“, подчерта Росен Бъчваров.

Отказите от подадените заявленията са между 7 и 8%, като две са големите категории, при които се постановяват такива откази – бизнеси, които не са били засегнати от мерките и дружества, които имат съвсем друг ход на икономическата дейност. Съществуват много редки и малобройни случаи на формирования, които не представляват юридически лица по смисъла на търговския закон. На тях също е отказана финансова помощ.