Samsung отчита най-ниската си тримесечна печалба за последните 14 години, според доклад, публикуван в четвъртък, който показва спад от 95% на оперативните печалби за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период през миналата година. Нетните доходи на компанията също паднаха с 87,4% за този период.

Подразделението на Samsung за чипове също почувства тежестта на тези загуби, като записа първата си оперативна загуба от 2009 година насам, когато финансовата криза от 2008 година все още се усещаше в световен мащаб. Загубите на корейския гигант от производството на чипове възлизат на 4,58 трилиона вона или това е около 3 млрд. евро.

Причините за този сериозен спад в бизнеса на Samsung могат да се обяснят с намаляването на потребителските разходи за електроника, съчетано с настоящия излишък в производството на микрочипове. Глобалната пандемия от коронавируса в световен мащаб доведе до безпрецедентно търсене на електроника, като локдауните принудиха мнозина да си потърсят нови смартфони, таблети и компютри. Това създаде първо глобален недостиг, а след това и скок в производството на чипове.

Когато обаче локдауните намаляха, а инфлацията започна да се покачва на много места по света, продажбите на електроника отново спаднаха. Това свиване на търсенето доведе до спад в цените на чиповете и в крайна сметка доведе до сериозни загуби за Samsung, тъй като търговията с чипове е най-често около половината от печалбите на компанията.

От Samsung обаче отчитат, че очакват търсенето на чипове да се възстанови постепенно във втората половина на 2023 г.

Компанията се насочва към разширяване на своето присъствие в други области на технологичния пазар, включително разработката на нови продукти и услуги, както и насърчаване на растежа на своите бизнеси в сферата на 5G мрежите и изкуствения интелект.

Samsung един от водещите производители на смартфони и телевизори в света, като разширяването на своите бизнеси в други области може да помогне на компанията да се измъкне от финансовата криза и да се върне на пътя на растежа. Въпреки сериозния спад в бизнеса на Samsung, компанията остава един от най-големите играчи в технологичния сектор и има потенциала да се възстанови с правилните стратегии и инвестиции.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook