Федералната прокуратура на Швейцария започна разследване на придобиването на Credit Suisse от UBS Group, което е подкрепено от държавата. Прокуратурата проучва потенциални нарушения на законодателството от страна на държавни служители, регулаторни органи и ръководители на двете банки, които миналия месец се споразумяха за спешно сливане, за да избегнат срив във финансовата система на страната.

Сделката, която има за цел да подпомогне осигуряването на финансова стабилност в световен мащаб по време на период на сътресения, предизвика загриженост сред критиците относно размера на обединената банка с активи за 1,6 трилиона долара и повече от 120 000 служители по целия свят.

UBS заяви, че ще придобие конкурента си Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,3 млрд. долара) в сделка, организирана от швейцарското правителство, централната банка и пазарния регулатор. Банката се опитва да приключи сделката до края на април, съобщават източници на агенцията.

Проучване сред швейцарски икономисти установи, че почти половината от тях са на мнение, че поглъщането на Credit Suisse не е най-доброто решение и предупреждават, че ситуацията е накърнила репутацията на Швейцария като световен банков център.

Според неназован високопоставен мениджър на UBS, до 30% от служителите могат да загубят работата си в резултат на поглъщането. Новината за поглъщането на Credit Suisse предизвика загриженост сред критиците относно размера на обединената банка.
Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook