Американската компания „Амазон“ (Amazon.com Inc.) планира да инвестира 1,06 трилиона рупии (13 милиарда щ. долара) в Индия до края на десетилетието, за да се отговори на нарастващото търсене на облачни услуги в страната. Това ще бъде удвояване на предишните капиталовложения на компанията в Индия. Решението на „Амазон“ идва в един от най-бързо развиващите се икономики в Азия, където има голямо търсене на подобни услуги.

Очаква се инвестицията на „Амазон“ да бъде използвана за изграждане на облачна инфраструктура в Индия и за поддръжка на над 100 000 работни места годишно. „Амазон уеб сървисис“ (Amazon Web Services – AWS) потвърди тази информация в свое изявление. Общите планирани инвестиции на „Амазон“ в Индия до 2030 г. вече достигат около 16,4 милиарда долара.

„Амазон“ вече притежава два центъра за данни в Индия – един в Мумбай, който стартира през 2016 г., и друг в Хайдерабад, който стартира през 2022 г. Облачната платформа на компанията предлага над 200 услуги, включително съхранение на данни, работа в мрежа и изкуствен интелект.

Инвестицията на „Амазон“ в Индия идва в момент, когато страната активно се стреми да привлече повече големи инвестиции в сферата на цифровите технологии. Индия се сблъсква със значителен ръст на търсенето на услуги за съхранение на данни от корпоративни и държавни органи. Според доставчика на пазарни данни Ай Ди Си (IDC), пазарът на публични облачни услуги в Индия се очаква да достигне 13 милиарда долара до 2026 г., като се очаква годишен растеж от 23,1% за периода 2021-2026 г.

Много големи глобални компании, включително „Майкрософт“ (Microsoft) и „Алфабет“ (Alphabet – компанията майка на търсачката „Гугъл“), също са увеличили своите инвестиции в облачни услуги в Индия през последните години. Това се дължи на стремежа на индийското правителство да наложи по-строги норми и надзор върху големите технологични компании, като настоява за съхранение на данни в страната, близо до потребителите.

В момента Индия работи по създаването на политика за облачните технологии и центровете за данни, с което цели да регулира сектора и да насърчи инвестициите в тази област.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook