Британските регулаторни органи одобриха плана на „Майкрософт“ да придобие производителя на видеоигри „Активижън Близърд“, след като американският технологичен гигант промени параметрите на сделката. Тази сделка, оценена на 69 милиарда долара, ще бъде една от най-големите в историята на технологичната индустрия.

Съобщението на британската Служба за конкуренцията и пазарите (Competition and Markets Authority – CMA) разкрива, че „Майкрософт“ ще може да се сдобие с „Активижън Близърд“ без да придобива правата върху онлайн игрите, генерирани чрез „облачни услуги“, известни и като клауд гейминг (cloud gaming).

Облачни услуги са сравнително ново явление в света на видеоигрите, позволявайки на геймърите да играят на мощни компютърни сървъри, разположени в центрове за данни. Това се осъществява чрез стриймване на видеопотока от играта в реално време до играчите. Този метод позволява на геймърите да се насладят на игрите, без да са необходими скъпи и актуални геймърски устройства с високи технически характеристики.

След одобрението на този план, се гарантира, че „Майкрософт“ няма да пречи на конкуренцията на британския пазар на онлайн игри, генерирани чрез облачни услуги. Този ход е насочен към предотвратяване на евентуално господстващо положение на „Майкрософт“ след сделката, което би могло да изкриви пазара.

Сред най-забележителните заглавия, свързани с „Активижън Близърд“, са „Кол ъф дюти“ и „Уърлд ъф уоркрафт“, които са особено популярни сред геймърите по целия свят. Тези игри са създадени от „Активижън Близърд“ и са част от привлекателността на този производител.

Важно е да се отбележи, че сделката все още подлежи на преглед от страна на регулаторните органи в САЩ и Европа. Това се прави поради опасенията, че „Майкрософт“ би могла да осигури доминиращо положение на пазара на компютърни игри след придобиването на „Активижън Близърд“. Японската корпорация „Сони“ също изразява интерес в сектора на видеоигрите и е сред основните играчи на глобалния пазар.

По време на очакването на окончателното одобрение на сделката, технологичната индустрия ще наблюдава внимателно развитието на тази история и как тя би могла да промени лицето на света на видеоигрите и компютърните развлечения.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook