Монтана става първият американски щат, който забранява популярната китайска платформа за споделяне на кратки видеоклипове TikTok, след като губернаторът Грег Джанфорте подписа законопроекта, предаде Reuters. Тази ограничителна мярка е в отговор на опасенията, изразени от американски конгресмени и представители на властите в различни щати, относно възможното влияние на китайската държава чрез социалната мрежа TikTok.

Според законопроекта, магазините за приложения на компаниите Google и Apple няма да могат да предлагат приложението TikTok на територията на Монтана от 1 януари следващата година. В случай на нарушение на забраната, както от потребители, така и от компаниите Google и Apple, се предвиждат глоби, които могат да достигнат до 10 000 долара на ден.

Представители на TikTok и компанията ByteDance, която е собственик на платформата, реагираха на новината, твърдейки, че това е незаконна забрана, която нарушава правата на хората в Монтана, предоставени им от Първата поправка на Конституцията на САЩ. Те обещаха да защитават правата на потребителите си както във, така и извън Монтана.

Преди това изпълнителният директор на TikTok, Шоу Чу, беше подложен на изслушване в комисия на американския Конгрес през март, където отговаряше на въпроси относно възможния достъп на китайското правителство до данните на потребителите и влиянието му върху съдържанието, което американците виждат в приложението.

Губернаторът на Монтана, Грег Джанфорте, изрази своята мотивация за забраната на TikTok, заявявайки: „Забраних TikTok, за да защитя личните данни на жителите на Монтана от Китайскската комунистическа партия“. Той е изразил опасения от възможността за проникване и неразрешен достъп до личните данни на жителите на щата от страна на китайската държава чрез социалната мрежа TikTok. Според него, забраната има за цел да защити личното пространство и информационната сигурност на гражданите на Монтана.

ТикТок е станало предмет на все по-голям интерес и обсъждания от страна на американските законодатели и власти поради опасенията от влиянието, което китайската компания може да има върху националната сигурност на САЩ. През март месец изпълнителният директор на TikTok, Шоу Чу, беше подложен на кръстосан разпит в комисия на Конгреса, където му бяха зададени въпроси относно възможността китайското правителство да има достъп до данните на потребителите или да влияе на това, което американците виждат в приложението.

След подписването на законопроекта от губернатора Джанфорте, Монтана става първият щат в САЩ, който забранява TikTok, присъединявайки се към други щати, които разглеждат сходни ограничителни мерки. Въпреки че компанията TikTok и нейният собственик ByteDance отричат споделянето на данни с китайското правителство, тяхната позиция е оспорена и води до нарастващи опасения от страна на американските власти.

Точната реакция на TikTok и компаниите Google и Apple, които рискуват да бъдат санкционирани при нарушение на забраната, остава да се види. Въпреки това, забраната в Монтана представлява значителна стъпка в усилията на САЩ да се защитят личните данни и информационната сигурност на своите граждани от потенциални заплахи и външни влияния.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook