Световноизвестната компания Neuralink, основана от Илон Мъск, обяви в четвъртък, че получи одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за провеждане на първото си клинично изпитание върху хора. Това представлява значителна стъпка напред за Neuralink след предишни трудности в процеса на получаване на одобрение за изпитвания.

Одобрението на FDA отразява значителен напредък в развитието на мозъчните импланти на Neuralink и подчертава възможността за изцеление и подобрение на живота на хората с различни заболявания и увреждания. Според основателя на Neuralink, Илон Мъск, мозъчните импланти имат потенциала да лекуват различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения. Освен това, тези устройства могат да отключат възможности като сърфиране в интернет и дори телепатия.

Наличието на одобрение от FDA е от изключително значение, тъй като то доказва, че Neuralink е успешно преминала предклиничните и стендовите тестове за безопасност и е готова да започне изпитванията си върху хора. Преди това, компанията се е сблъскала с някои предизвикателства, включително опасенията на FDA относно литиевата батерия на устройството, възможната миграция на проводниците в мозъка и безопасното изваждане на импланта без увреждане на мозъчната тъкан.

Макар и да има още много работа пред Neuralink, това одобрение от FDA отваря вратата за набиране на пациенти и провеждане на реални изпитвания. Съобщението на компанията в Twitter не предоставя подробности за конкретните цели на тези изпитвания, но обещава повече информация в скоро време.

Neuralink, основана през 2016 г., е успяла да привлече някои от най-добрите невролози, въпреки че някои от тях впоследствие са напуснали компанията. Това свидетелства за сериозния научен и технически потенциал на Neuralink в разработването на мозъчни импланти.

Със своите иновационни технологии Neuralink има за цел да помогне на хора с парализа или травматични мозъчни увреждания да възстановят комуникацията и да възвърнат контрола върху компютъра, използвайки само мислите си. Тази мисия на Neuralink носи големи възможности за подобряване на живота на милиони хора по света.

Освен помощта при болни хора, основателят на Neuralink, Илон Мъск, изразява вярата си, че технологията на компанията може да помогне и на цялото човечество да не изостава от бързо развиващия се изкуствен интелект. Това поставя Neuralink в сферата на технологичния напредък и потенциално променя начина, по който взаимодействаме с технологиите и разширяваме възможностите на човешкия мозък.

Неотдавна Neuralink беше подложена на внимание от страна на американските законодатели и регулаторни органи, които призоваха за разследване относно изпитванията върху животни и спазването на правилата за хуманно отношение към тях. Това допълнително подчертава необходимостта от стриктно спазване на етични и законни принципи при развитието и използването на мозъчните импланти.

С одобрението на FDA Neuralink стъпва във важен етап от своята разработка и предстои да видим какви резултати ще донесат клиничните изпитвания. Ако технологията на компанията се окаже успешна, тя може да има дълбок и преобразуващ ефект върху медицината и технологичния прогрес, откривайки нови възможности за лечение и подобряване на човешките способности.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook