Матч Груп, компанията майка на известната платформа за запознанства Tinder, обяви, че напуска руския пазар до края на юни тази година. Причината за това е нуждата от защита на човешките права, която се превърна в проблем за много западни компании, които са напуснали Русия след войната с Украйна миналата година.

Match Group е посочила, че е ангажирана със защитата на човешките права и брандовете й предприемат стъпки за ограничаване на достъпа до услугите им в Русия. Изтеглянето на компанията от руския пазар ще бъде завършено до 30 юни тази година.

Много доставчици на дигитални услуги като Spotify и Netflix, които имаха служители в Русия, вече са се оттеглили след инвазията на Украйна от страна на Русия през февруари 2022 година. Match Group обаче не е правила много публични изявления по този въпрос, макар да подчерта негативното влияние върху европейския бизнес на компанията през март 2022 година.

Акционерът на Match Group – Friends Fiduciary Corp., заяви, че Match е пример за другите компании за свързване на решението с рисковете за човешките права що се касае до украинците.

През септември 2022 година Европол заяви, че приложенията за запознанства са сред онлайн платформите, с които се злоупотребява с цел трафик на хора, особено като се възползват от положението на украинските бежанци.

Изпълнителният директор на Friends Fiduciary, Джеф Пъркинс, коментира, че бизнесът, който търгува с доверие, има добри причини да напусне Русия. „Не е добре за надеждна марка да продължава да работи в страна, в която държавният глава е обвинен от Международния наказателен съд“, посочава той. Тези коментари идват след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Това решение на ICC предизвика вълнения по целия свят и засили критиката към руското правителство за нарушаване на международното право и правата на човека. Не е ясно дали други западни компании ще последват примера на Match Group и ще напуснат руския пазар, но това е ясен знак за нарастващата загриженост на западните фирми за правата на човека и за последствията от руската агресия в Украйна.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook