Един от акционерите на британската финтех компания Revolut е намалил стойността на своя дял с 46%. Инвестиционният фонд, управляван от Schroders, е обявил отписването на 4,7 млн. паунда в резултатите си за 2022 г., публикувани на 17 април. Отписването следва друго съобщение от миналия месец, когато стана ясно, че Triplepoint Venture Growth е намалил стойността на своя дял в Revolut с 15%.

Новината за намалената стойност на дяловете на Revolut разбуни финансовите кръгове, като се наложи да се анализират причините за тези промени. Въпреки това самата компания Revolut остана мълчалива по този въпрос и не иска да се ангажира със спекулации относно настоящата оценка. В изявление, изпратено по електронната поща до агенция Bloomberg, се казва: „От последния кръг на финансиране, при който бяхме оценени на 33 млрд. долара, Revolut продължава да се представя силно на всички свои пазари, наема и разширява дейността си и отчита първата си пълна година на рентабилност“.

Откакто Revolut набра 800 млн. долара при оценка от 33 млрд. долара през 2021 г., светът на стартъпите като цяло рязко се срина, като в сектора на финтех в Обединеното кралство инвестициите намаляха с 22 млрд. долара до 17 млрд. долара през 2022 г. Това се дължи на фактори като пандемията, икономическата несигурност и законодателните промени. Конкурентите на Revolut, като Klarna, също се сблъскаха с намаление на пазарната си стойност с милиарди долари.

Главният изпълнителен директор на Revolut Николай Сторонски заяви през юли 2022 г., че Revolut е на печалба и разполага с достатъчно финансиране за две години, което го прави по-устойчив на промените на пазара. Въпреки това, намаляването на стойността на дяловете може да окаже влияние върху бъдещите инвестиции и да накара потенциални инвеститори да се замислят дали да инвестират в компанията.

Несъмнено, получаването на банков лиценз ще бъде голяма крачка за Revolut и ще го направи по-конкурентноспособен в битката за клиенти на британския банков пазар. С банков лиценз, Revolut ще може да предлага повече финансови услуги и да увеличи своя пазарен дял. В допълнение, защитата на депозитите ще увеличи доверието на клиентите и ще ги убеди да използват услугите на компанията.

Независимо от тези фактори, финтех секторът в Обединеното кралство и в цяла Европа продължава да се развива и да привлича инвестиции. Пандемията на COVID-19 ускори преминаването към цифрови финансови услуги, като повечето хора станаха привърженици на онлайн банкирането и използването на мобилни платежи. Това създаде нови възможности за развитие на финтех компаниите, които могат да се възползват от промените в поведението на потребителите.

В заключение, Revolut е важен играч във финтех сектора и получаването на банков лиценз ще укрепи позициите му на британския пазар. Въпреки това, намаляването на стойността на дяловете може да повлияе върху бъдещите инвестиции в компанията. Секторът на финтех продължава да се развива и да привлича инвестиции, като това създава нови възможности за развитие на компаниите в този сектор.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook