Владимир Потанин и Вагит Алекперов представят оферта за закупуване на дял от технологичната компания „Яндекс“. Според информация от агенция Блумбърг, руските олигарси целят да придобият около половината от бизнеса на „Яндекс“, който се оценява на 560-600 милиарда рубли (7,21-7,5 милиарда долара). За момента, „Яндекс“ не е коментирала предложението.

Очаква се бордът на директорите на „Яндекс“ да обсъди офертата на следващата седмица, по време на среща в Дубай. Одобрението на Кремъл също е необходимо за окончателното споразумение и включените в него купувачи.

От началото на руската инвазия в Украйна, „Яндекс“, наричан и „руският Гугъл“, се намира под натиск. Компанията се опитва да създаде баланс между западните инвеститори и изискванията да прекрати листването на акциите си на Насдак.

В рекламната сфера главният конкурент на „Яндекс“ – „Гугъл“, прекрати продажбата на онлайн реклами в Русия от март 2022 година.

Самата „Яндекс“ беше принудена да продаде своята основна платформа за агрегиране на новини – „Яндекс нюз“ (Yandex News), както и услугата за препоръчване на съдържание „Яндекс Зен“ (Yandex Zen) на своя руски конкурент „Вконтакте“ (VK) след началото на конфликта.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook