Sony Interactive Entertainment ще купи разработчика на видеоигри Bungie Inc. в сделка на стойност 3.6 милиарда долара.

Сделката е третото по-съществено придобиване в сегмента на видеоигрите от този месец. Преди това стана ясно, че Microsoft купува Activision Blizzard за 69 млрд. долара, а Take Two Interactive – Zynga.

Покупката на Bungie ще даде на Sony правата върху една от най-популярните видеоигри за стреляне от първо лице, която е основен конкурент на Call of Duty, която сега е собственост на основния конкурент на Sony чрез придобиването на Activision.

„Сделката с Bungie е важна стъпка в нашата стратегия за разширяване на обхвата на PlayStation до много по-широка аудитория“, казва Джим Райън, ръководител на отдела на Sony Corp, отговорен за PlayStation.

Вungіе нe e пъpвoтo cтyдиo зa видeoигpи, ĸoeтo Ѕоnу ĸyпyвa, нo cъc cигypнocт e нaй-гoлямoтo пoнe пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe. Япoнcĸият гигaнт oбиĸнoвeнo ce cпиpa нa нe тoлĸoвa yтвъpдeни cтyдиa, ĸaĸвитo бяxa Nаughtу Dоg и Guеrrіllа Gаmеѕ.

„Това е едно от най-големите придобивания на Sony досега, а сумата, платена от Microsoft за Blizzard, е илюстрация на тежката конкуренция в този сектор“, коментира пред Ройтерс анализаторът на Ampere Analysis Пиърс Хардинг-Ролс.

Базираната във Белвю, Вашингтон, Bungie е основана през 1991 година.
Беше собственост на Microsoft и става частна през 2007 г. Тя разработваше серията от видеоигри Halo, когато беше под ръководството на софтуерния гигант. В портфейла ѝ има и други заглавия, включително Marathon и Myth.
Станете почитатели на Dividento.com във Facebook