В нарастващата дигитална епоха децата и тийнейджърите заемат централно място като активни потребители на интернет. Според проучване от агенцията за пазарни изследвания „Арбитраж“ в края на 2023 г., голяма част от тях прекарват над три часа на ден онлайн. Това представлява значително увеличение на онлайн активността в сравнение с предходни периоди.

Въпреки този изразен интерес към дигиталния свят, по-малко от половината родители на тийнейджъри осъществяват контрол върху съдържанието, което техните деца консумират онлайн. Този процент на надзор е само 85% при родителите на деца, което е тревожно ниско ниво на контрол с оглед на потенциалните рискове в интернет пространството.
Според същото проучване, родителите в най-голяма степен следят дейността на своите деца чрез историята на браузъра или с помощта на приложения за родителски контрол. Това е положителна практика, която помага за предотвратяване на достъпа до неподходящо съдържание или опасни онлайн ситуации.

Още един аспект, който излиза наяве от изследването, е фактът, че децата имат по-слаби познания относно предпазването си от онлайн заплахи в сравнение с тийнейджърите. Разпознаването на фалшиви новини се оказва особено предизвикателно за подрастващите, като 44% от тийнейджърите признават, че не са сигурни как да различат фалшиви от истински новини в интернет.

Въпреки това, увереността в собствената си способност да се предпазят от онлайн заплахи е висока сред младите потребители на интернет. Голяма част от тийнейджърите създават различни и силни пароли за своите акаунти и са наясно с необходимостта от защита на личната си информация.

Друг аспект, който заслужава внимание, е начинът, по който децата и тийнейджърите се обръщат към своите родители или приятели при смущаващи онлайн ситуации. Изследването показва, че по-малките интернет потребители предпочитат да споделят проблемите си с родителите си, докато тийнейджърите по-скоро се обръщат към приятелите си.
Въпреки това, над 80% от родителите вярват, че със създадено доверие и открити разговори с децата си, последните биха им разкрили, ако са били обект на онлайн тормоз.

С увеличаването на интереса към безопасното използване на интернет сред младежите, се налага да се обърне сериозно внимание на развитието на техните дигитални умения. Изглежда, че родителите, училищата и онлайн ресурсите играят ключова роля в това отношение. Младите хора изразяват готовност да учат и да се развиват в тази област, като приемат родителите си и училището като основни източници на знания.

С цялата си разнообразна информация и интерактивни възможности, интернетът предлага огромен потенциал за образование и развитие. Важно е обаче да се поддържа баланс между използването му като инструмент за обогатяване на знанията и рисковете, които може да представлява за неподготвени потребители. Отговорното и целенасочено използване на интернет е ключов фактор за успешното навлизане на младото поколение в цифровия свят.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Dividento.com във Facebook